Міжнародний день рідної мови

2018-02-21

/Files/images/1483609775_6830.jpg

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Нашій сучасниці, поетесі Ліні Костенко належать слова: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

Міжнародний день рідної мови – відносно молоде свято, і до календаря усього світу воно увійшло у 1999 році. В Україні воно тільки почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть…

Сама ж історія свята має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день в Бангладеші став днем полеглих за рідну мову…

Факти вражають, адже з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення. ЮНЕСКО прагне підтримувати мови як ознаку культурної приналежності особи. Запровадження цього свята – це привід для роздумів, це спосіб зосередити увагу суспільства на мовному питанні.

В Україні мовне питання – це спосіб відволікти увагу суспільства від більш гостріших нагальних питань, засіб для розпалювання штучної ворожнечі… Однак, більшість громадян переконані, що мова – це не лише засіб порозуміння між людьми. Це лише сота частина її значення в житті нації. Саме в мові кожна нація кодує всю свою історію, здобутки культури, духовну самобутність… Мова для народу, на мою думку, це частина навколишнього світу, який нас оточує. Як сонце, повітря, рослини. А відтак і вона потребує захисту та догляду, бо таж-таки статистика говорить, що має місце і той факт, що досить часто мови меншин з менш аніж 10 000 осіб, що активно спілкуються рідною мовою, часто не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття, а багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, взагалі не задокументовані.

Історія нагадує, що дуже боляче б'є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері… Народ, який не усвідомлює значення рідної мови та її ролі в розвитку особистості, не плекає її, приречений.

Тож, символічно, що дві пам'ятні дати – 20 лютого – День Героїв Небесної Сотні – та 21 лютого – Міжнародний день рідної мови стоять поряд, тримаючись за руки і нагадуючи нам, якою ціною і який тривалий час Україна йде до того дня, коли стане «незалежною» в повному розумінні цього слова.

Врешті-решт, знання рідної мови кожним із нас, хто вважає себе українцем – це питання вірності країни самій собі…

А місія педагогічна ставить за мету навчити наших дітей свідомо ставитись до таких важливих питань, адже майбутнє нашої держави в руках підростаючого покоління.

Тож, вітаю з великим задоволенням і відчуттям виконаної місії Молчан Вікторію, ученицю 10 класу, президента школи за зайняте почесне ІІ місце в ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури і бажаю нести цю любов до рідної мови з розумінням того, що знати, берегти, примножувати свою мову означає для нації розраховувати на гідне місце в суцвітті народів!

Світлана Калієвська

учитель української мови та літератури

/Files/images/1830178qyjed01h98 (1).gif

Кiлькiсть переглядiв: 164

Коментарi