Переселенська трьохкласна школа була побудована в 1906 році в центрі села . Село Переселення на той час налічувало всього 250 дворів.

Школа мала одну класну кімнату, де навчалося три групи .Навчання з трьома групами проводив один вчитель Шамрай М.С. Вчили тоді в школі чотири предмети : арифметику, чистописання ,Закон Божий ,музику .В трьох групах навчалося не більше 50 учнів . Переважна більшість були хлопчики , дівчат навчалося мало .Навчання проводилось російською мовою . Два рази на тиждень приїжджав із Кагарлика священник для викладання Закону Божого .

В 1918 році почалося навчання за новою програмою , добавлено було четверту групу. Навчання проводилось уже в двох навчальних кімнатах у дві зміни . Було введено українську мову ,замінено чимало підручників ,розпочали свою роботу гуртки .

Декретом від 19 грудня 1919 року було проголошено обов’язкове навчання грамоти віком від 8 до 50 років . З 1925 року в селі Переселені почала свою роботу школа-лікнеп , де навчалося 120 осіб . Першими вчителями були : Костенко Тетяна Василівна ,Кикоть Дмитро Олександрович ,Кикоть Ніна Миколаївна .

В період з 1919 по 1928 учителями школи було введено багато нового в життя селян . Почали працювати гуртки Кикоть Д.О організував хор-гурток , а Кикоть Н.М – драмгурток . З кращими п’єсами і піснями гуртки виїжджали в інші села району : Слободу , Стави .

З 1924 року при школі була створена піонерська організація , яка налічувала в своїх рядах 50 піонерів .

Старшою піонервожатою була Левченко Г.

У1928 році було побудоване нове приміщення школи .

Тоді в школі навчалося 180 дітей . З 1931 року школа в Переселенні називалася неповною середньою школою . В 1935 році в школі була створена комсомольська організація , яка налічувала в своєму складі 12 комсомольців . Директором школи був Базяк Тиміш Давидович . В педколективі активно працювали Хропачов Ю.О.,Зелений Г.І., Таран І.Г., Ткач І.Г. , Губенко А.Т., Галабурда Г.Х., Гопкало П.І., Поліщук Н.Й.

В 1941 – 1945 роках відбулась Велика Вітчизняна війна. Україна була окупована німцями. Навчання в школі припинилося. Шкільне приміщення було зайняте окупантами. Меблі, підручники, бібліотеку німці знищили. 6 січня 1644 року село Переселення було звільнено від німецько-фашистських окупантів. Відразу ж почала працювати школа .Учні користувалися саморобними підручниками , які виготовили вчителі Писали на різному папері . Одночасно з навчанням відбувався і ремонт школи , виготовлення меблів .

В 1946 році були затверджені «Правила для учнів » , запроваджена 5-бальна система оцінок , перевідні та випускні екзамени . Першим директором після окупації був Головатий Антон Данилович . Переселенська семирічна школа вийшла в число передових шкіл району .

З 1948 року по1956 рік керівництво школою здійснював Васильченко Іван Олексійович . він зумів налагодити роботу на пришкільних ділянках , при школі був голубник , кролятник , пасіка ,фруктовий сад .

В 1953 році збільшилась кількість учнів до 308 , не вистачало класних кімнат . Було побудовано при підтримці громадськості села приміщення №3 і підсобне приміщення . Добре організована була робота юннатів вчителькою Костюченко О.І. Гурток юннатів став учасником Всесоюзної сільськогосподарської виставки і був нагороджений бронзовою медаллю і похвальним листом . В 1955-1956 навчальному році директором школи було призначено Сарапина Григорія Ярошовича . У цьому ж році було добудовано приміщення школи №1 . Всі вчителі ,які працювали в школі ,а саме : Сарапин Г.Я., Гладишева М.В., Косенко Г.І., Мусієнко М.П., Левицька К.Л., Губенко А.Т., Губенко Ф.І., Бут Н.С., Щербина І.С., Тригуб .І.О., Жмут І.С. – енергійні , працьовиті бажають і далі працювати над вихованням підростаючого покоління .

З 1958 року школа повністю перейшла на однозмінне навчання . Завучем школи стала Губенко Ф.І. Було добудоване приміщення № 4. В 1960 році в школу був призначений учителем Бумбак В.М.

В 1960 році біологію в школу прийшов викладати Зікранець І.В.. Школа на той час уже була восьмирічною. У 1962 – 1963 навчальному році в колектив Переселенської восьмирічної школи прибула молода енергійна дівчина Трембач М.К. на посаду піонервожатої. В цьому ж році викладачем української мови призначено Йовхимищ П.П..

В 1965 – 1968 н.р. було відкрито 9 клас денної школи. Закінчувалося будівництво нової школи. А в 1968 – 1969 н.р. школа перейшла в нове приміщення, яке було побудоване за кошти місцевого колгоспу. Першого вересня відбулося урочисте відкриття нової школи. На обладнання школи колгосп витратив 5 тисяч карбованців. Поповнився педколектив вчителями Любченко К.П., Вашекою В.П., Печененко Н.М.. 1971 – 1972 н.р. в школу призначена медсестра Базяк Є.Ф..

В цей період багато вчителів Переселенської школи отримує високі звання та нагороди. Голова Н.П. нагороджена значком “Відмінник народної освіти” у 1975 році. За сумлінну і багаторічну працю нагороджено значком «Відмінник народної освіти» завуча школи Губенко Ф.І..

У 1979 – 1980 н.р. заступником директора школи по навчальній частині був призначений Чорнобай В.І., а в 1980 – 1981 н.р. він став директором школи. Вашека В.П. призначена завучем школи.

У 1999 році на посаду директора школи був призначений Касяненко О.М.

З вересня 2013 року на посаду директора школи призначена Балацька Зінаїда Петрівна.

Кiлькiсть переглядiв: 567

Коментарi